Karakteristieken
Park in Engelse landschapsstijl.

Bijzonderheden
Kantoor van It Fryske Gea in landhuis ‘Huize Olterterp’.

Ligging
Gemeente Opsterland, in Olterterp.

Toegankelijkheid
Vrij toegankelijk op de paden.

Informatie
Alle uitgaven van It Fryske Gea zijn hier verkrijgbaar en ook voor inlichtingen kunt u hier terecht. Open op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

Geschiedenis
Het kantoor van It Fryske Gea is gelegen in een fraai park, dat in zijn aanleg de stijl verraadt van de bekende architect van buitengoederen Lucas Pieters Roodbaard (1782 – 1851). Hij was in het noorden de voornaamste vertegenwoordiger van de zogenaamde landschapsstijl. Het park vertoont de kenmerken van zijn stijl in het golvende reliĆ«f, de slingerpaden, de vijver en de heuvel. Bewijzen dat Roodbaard dit park daadwerkelijk heeft aangelegd zijn evenwel niet gevonden. Het park werd aangelegd rond het in 1793 gebouwde slot Van Boelens. Dit slot werd in 1907 vervangen door het huidige landhuis.

Park Olterterp. Bron: It Fryske Gea

Oud park in landschapsstijl
Forse beuken – waaronder de Bruine beuken die vroeger de Twaalf Apostelen symboliseerden – en even forse eiken accentueren de lijnen van het park. Ook staan er grote rododendronstruiken. Het park biedt ruimte aan diverse broedvogels, waaronder zeldzame holenbroeders van oud bos, zoals Bosuil, Boomklever en Appelvink. In de holten van de oude beuken huist verder een kolonie kauwtjes. Voor de Kerkuil is een nestkast in een bijgebouwtje een succes gebleken.
De Ringslang komt in het park vrij talrijk voor, maar ook de Hazelworm is er aangetroffen. De Ringslang legt zijn eieren en overwintert in het broeiende gazongras dat daarvoor speciaal op hopen wordt gelegd.

Ringslang. Bron: It Fryske Gea

Beheer
Naast het jaarlijkse onderhoud, zoals dat van de gazons en de paden, zijn er plannen om in de komende jaren delen van het bomenbestand te verjongen. Bovendien krijgen de meest karakteristieke bomen extra verzorging door snoei en gerichte bemesting.