houtzagerij

Hout. Anno 2020 is het nog steeds één van de meest aantrekkelijke grondstoffen, om te zien of om mee te werken. En dat zal het ook altijd wel blijven. Waar de mensheid grotendeels het contact met de natuur is verloren, heeft hout de tand des tijds doorstaan als meest duurzame bouwmateriaal. Houtbewerken klinkt als een ambacht uit vervlogen tijden, toen plastic en kunststof nog niet waren uitgevonden. Maar dat wil niet zeggen dat het aan het verdwijnen is, integendeel. Houtzagerijen zoals die van Richard Wigink in Holten zorgen niet alleen voor op maat gezaagd, duurzaam en prachtig bouwmateriaal, maar inspireren ook weer anderen tot een mooie ideeën.

Aan een straat in Holten, Overijssel, met de idyllische naam Maneschijnweg, staat de houtzagerij van Richard Wigink. Aldaar wordt al sedert 20 jaar kakelvers hout verwerkt tot bouwmateriaal. Het hout van eiken, lariks of douglas, afkomstig uit eigen bosbouw. Ook qua vervoerskosten is dit natuurlijk op en top duurzaam te noemen. Het hout is daarbij voorzien van een PEFC- of FSC-keurmerk, zo is te lezen op de website Wigink.nl. PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification en FSC is de afkorting voor Forest Stewardship Council. Keurmerken die door zowel de Nederlandse overheid als de EU worden toegekend aan hout dat afkomstig is uit duurzaam bosbeheer. En dat is mooi.

De ambachtelijke timmerwerkplaats is meer dan alleen een houtzagerij. Het is een creatieve plek waar menig timmerman, meubelmaker of hobby-knutselaar zich een kind in de snoepwinkel zal wanen. Zoals een chefkok zijn ingrediënten monstert op een Italiaanse boerenmarkt, zal elke houtbewerker de geur van vers gezaagd hout tot zich nemen en geïnspireerd raken. Doch ook degenen met twee linkerhanden zullen er hun ogen uitkijken. Zich vergapen aan de kant en klare meubels, stijlvolle hekwerken, priëlen en veranda’s, allemaal met hun unieke, originele ontwerp en de handtekening van Richard Wigink. Het is allemaal veel leuker, eerlijker en vooral mooier dan de prefab producten die je op de meubelboulevard aantreft, en die iederéén al heeft.

Het is pure rijkdom, als je de materialen hebt waarmee je iets moois kunt creëren. Zelf opgekweekte materialen! En het is logisch, maar daarom niet minder fijn, dat Richard Wigink ook met klanten meedenkt. Klanten die het juiste hout voor een bepaald project zoeken. Klanten die even zijn vastgelopen in een creatief proces. Klanten met een schijnbaar onmogelijke bouwvorm in hun huis, waar ze eigenlijk toch wel een boekenkast willen hebben.

Op Wigink.nl staan prachtige foto’s van complete houten bolwerken, maar ook van de bosbouw. Van het verzorgen van de bomen tot aan de eindproducten: de liefde en het enthousiasme spatten ervan af. In een tijd waarin we zo makkelijk spullen weggooien en er zo net zo gemakkelijk weer nieuwe voor bestellen, is het wel eens fijn om te zien dat het niet altijd zo hoeft. Dat er wel degelijk bedrijven zijn die de natuur dichtbij houden, en vice versa. Met een persoonlijke benadering door mensen die van hun hobby ‘werk’ gemaakt hebben. Want wie wil dat niet?