zonnepanelen opbrengst

Denk je eraan om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het goed om na te gaan hoeveel panelen je nodig hebt. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt en hoeveel stroom opgehaald moet worden door middel van de zonnepanelen. Daarnaast moet je kijken waar je de panelen op wilt zetten. Is het op een plat dak of een schuin dak en wat is de afmeting en hellingshoek? En is het op het zuiden gelegen met betrekking tot meer zonuren? Kortom, er zijn genoeg punten om mee te nemen in de beslissing over te gaan op zonnepanelen en de hoeveelheid hiervan.

Zonnepanelen

Als je de panelen gaat aanschaffen, wil jij natuurlijk jouw jaarlijkse stroomverbruik kunnen opwekken uit de zonnepanelen. Hiervoor dien je na te gaan hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt en hoeveel je denkt op te brengen door de aanschaf van de panelen aan stroom. Daarnaast is het verstandig rekening te houden met toekomstige uitgaven die meer stroom kosten. Hierbij denkend aan de aanschaf van milieubesparende apparaten, middelen zoals een elektrische auto. Ook is de kant waar je de panelen op wilt hebben van belang. Is het de bedoeling dat je ze op een plat dak gaat plaatsen of een schuin dak? En in het geval van deze laatste, wat is dan de hellingshoek om de meeste zon op te vangen? En hoe groot is het oppervlakte van het dak?

Vermogen

Zonnepanelen hebben hun eigen vermogen, uitgedrukt in wattpiek. Dit houdt in dat de panelen een bepaald piekvermogen hebben aan de te ontvangen zon en dus stroom. Niet alleen heb je het piekvermogen nodig om te berekenen hoeveel stroom het gaat opwekken, maar ook heb je te maken met een omvormer en die heeft ook zijn eigen vermogen. Deze omvormer kun je qua eigen vermogen uitkiezen dat net iets onder het vermogen van de zonnepanelen uitkomt.

Formule

Je kunt de formule gebruiken om te bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Deze formule houdt zich niet bezig met de ligging van de panelen, maar maakt een schatting hoeveel stroom opgewekt kan worden. Door het jaarlijkse stroomverbruik te vermenigvuldigen met 1,1 en dan te delen door het vermogen in wattpiek van 1 zonnepaneel uit te rekenen. Wanneer je een stroomverbruik van 5000 kWh hebt per jaar en je panelen op het oog hebt van 515 wattpiek, dan heb je ongeveer 10 a 11 panelen nodig om jouw huishouden te voorzien in stroom dat je jaarlijks verbruikt. Maar ondanks deze berekening is het goed rekening te houden met het feit dat het klimaat veranderd en de kans op zon meer of minder kan worden. Daarnaast bepaald de ligging van de panelen hoeveel stroom het opwekt (het zuiden is gunstig, maar ligging op het westen wat minder). Ook kan het zijn dat je apparaten en/of middelen in de toekomst aanschaft die meer stroom verbruiken.

Berekening opbrengst zonnepanelen

Nu je weet hoe de berekening volgt, kun je ook berekenen hoeveel de panelen die je aan wilt schaffen kunnen opbrengen. Je moet ervanuit gaan dat de gemiddelde zonnepanelen opbrengst in een jaar tijd ongeveer 90% bedraagt van het vermogen van de panelen. De formule hiervoor geldt dat de hoeveelheid panelen worden vermenigvuldigd met 0,9 en dan worden vermenigvuldigd met het aantal wattpiek van de zonnepanelen. Uiteraard is bovengenoemde ook weer afhankelijk van waar de zonnepanelen op staan (dak, hellinggraad, noord-oost-zuid-west richting.

Ligging

De ligging van de zonnepanelen is erg belangrijk voor het stroom wat opgewekt kan worden. Ligging op het noorden is niet gunstig, aangezien weinig zonne uren worden bereikt. Ligging op het zuiden en oost-west loont de moeite. Doordat de zon eerst in het oosten opkomt en later eindigt in het westen, kunnen de zonnepanelen de hele dag zon opvangen en dus meer stroom opwekken. Daarbij geldt hoe schuiner ze kunnen liggen, hoe meer zon ze op kunnen vangen en om kunnen zetten in stroom. Dus ook dit loont de moeite hiernaar te kijken.