Heermoes bestrijden is lastig. Heermoes is een zeer hardnekkig onkruid en komt uit de paardenstaartfamilie. Heermoes staat bekend om zijn wortelstokken die echt heel diep in de grond in kunnen gaan. Daarnaast vormt dit onkruid ook nog eens allerlei vertakkingen die de breedte ingaan. Kortom zowel verticaal als horizontaal woekert heermoes rustig verder.
Het kan echt een plaag worden en dit onkruid kan op sommige plaatsen zo dominant zijn dat gras er in de buurt niet wil groeien. Heermoes bestrijden is behoorlijk moeilijk. Het is echt een kwestie van blijven volhouden en de juiste combinatie vinden om de strijd tegen dit onkruid uiteindelijk te winnen. Meestal werkt een manier niet voldoende en zal je op zoek moeten naar manieren die je kan combineren om zo de strijd te winnen tegen dit zeer hardnekkig onkruid.
Heermoes bestrijd je niet met schoffelen en met de hand weghalen
Wat je vooral niet moet doen is de heermoes proberen er met de hand uit te halen en te schoffelen. Dit werkt eigenlijk alleen maar averechts. Omdat dit onkruid heel diep in de grond wortelstokken en vertakkingen maakt trek je nooit alles eruit. Met als gevolg dat de heermoes kort daarna daar weer vrolijk de kop opsteekt.
Dit lijkt misschien een goede oplossing omdat je doorgaans op die manier andere onkruidsoorten uit je tuin verwijderd maar heermoes bestrijden is echt een verhaal apart en het is een langdurend proces waar bij je heel wat geduld nodig zal hebben. Gooi uitgetrokken heermoes ook niet op de composthoop maar direct in de gft-container.
Heermoes bestrijden neem eerst eens een monster van je tuingrond
Over het algemeen genomen gedijt heermoes het beste op verarmde grond. Daar bedoelen we grond mee die onder andere te weinig mineralen bevat. Om een begin te maken met het bestrijden van heermoes kan je een monster nemen van je grond en deze laten testen. (Dit kan bijv. bij een tuincentrum die hebben soms speciale grondtest dagen). Blijkt uit de test dat je grond verarmd is. Dan kan je daar direct iets aan doen. Vraag bij het tuincentrum om advies over bemesting en hoe je ervoor kan zorgen dat je grond mineraalrijk wordt.
Met landbouwplastic een stuk van je tuin afdekken
Heb je een stukje van je tuin waar heermoes langzaamaan een plaag aan het vormen is. Dan kan je het volgende doen. Graaf de grond voor een gedeelte af en vul deze daarna weer aan met schone grond. Om er nu voor te zorgen dat de heermoes alsnog de kop opsteekt dek je dit stukje grond af met landbouwplastic. Laat dit een jaar zo liggen. Op die manier weet je zeker dat er geen wortels of andere plantendelen van heermoes meer bovenkomen. Door dat er geen licht bij de afgedekte grond kan komen sterven de delen van heermoes af.
Heermoes met gif proberen te bestrijden
Je denkt misschien dat je heermoes kan bestrijden met gif. Helaas is dit niet helemaal het geval. Deze plant is bijna immuun voor dit soort chemicaliën Echter het kan in combinatie wel bijdrage aan een oplossing voor dit onkruidprobleem. Wil je gif gaan aanschaffen om de heermoes te bestrijden kijk dan goed op het etiket of er een werkzame stof inzit die dichlobenil heet.
Deze geven het beste resultaat. Houd er heel goed rekening mee dat je na de eerste keer spuiten met het gif weinig resultaat ziet. Je zal het meerdere keren moeten herhalen en dan is het nog maar de vraag of je het heermoes helemaal weg krijgt. Je kan het gif ook gebruiken in combinatie met het afdekken met landbouwplastic. Deze twee samen geven een heel goed en positief resultaat. Dit is een van de beste manieren om van een heermoes plaag af te komen.
Zorg dat de beplanting in je tuin dicht op elkaar staat
Heermoes kan niet goed tegen beplanting die heel dicht op elkaar staat. Op die manier krijgt dit onkruid niet voldoende licht en kan daardoor ook niet groeien en een plaag vormen. Dit kan een goede oplossing zijn om in een gedeelte van je tuin op deze manier vrij te blijven van heermoes.
Hoe voorkom je dat de heermoes van de buren in jouw tuin terechtkomt?
Hebben de buren heermoes in een tuin of woon je naast een wei waar de heermoes lekker woekert? De kans is heel groot dat het ook in jouw tuin komt. Dat is bijna niet te voorkomen maar er is een ding wat je kan proberen. Probeer op het stuk grond waar jouw perceel of tuin begint een stuk worteldoek in te graven en dan niet horizontaal maar verticaal. Er ontstaat op deze manier een soort bescherming waarmee je de heermoes wellicht een beetje tegen kan houden of in ieder geval de kans erop iets kan verminderen.
Wacht niet te lang met het bestrijden van heermoes
Je hoeft niet gelijk bij het eerste heermoesplantje alarm te slaan. Maar het is wel zaak om ook niet te lang te wachten met het bestrijden van heermoes. Want voor je het weet overwoekert je hele tuin erdoor. Hoe langer je er niets aandoet hoe lastiger het wordt om er iets aan te doen of dat je er überhaupt nog van afkomt. In ieder geval zorg dat je weet hoe je heermoes kan bestrijden en probeer er iets aan te doen. Het kost behoorlijk wat tijd en geduld om de heermoes plaag te verslaan. Maar het zal je uiteindelijk gaan lukken.