Gootsteen ontstoppen

De gootsteen ontstoppen doe je wanneer het water langzaam of helemaal niet wegloopt. In dit geval is de afvoerleiding hoogstwaarschijnlijk verstopt. Wat is er vervelender dan een verstopte gootsteen ?! Vaak zit het probleem direct onder de gootsteen, in de sifon! Je kunt natuurlijk een zuignap (ontstopper) gebruiken (vergeet niet om de overloopopeningen af ​​te dichten met een vochtige doek wanneer je de zuignap gebruikt). Maar als dat niet werkt en je wilt geen chemische stof te gebruiken, kan je het probleem ook op andere manieren oplossen. We gaan hier een aantal tips geven.

Gootsteen ontstoppen zonder chemische middelen

 • Witte azijn, grof zout en zuiveringszout
  De eerste methode bestaat uit het mengen van een half glas bicarbonaat en een half glas grof zout. Vervolgens giet je dit in de afvoer tezamen met twee tot drie glazen azijn. Giet na ongeveer drie uur nog eens 1 tot 3 liter kokend water door de afvoer.
 • Frisdrank en witte azijn
  Een andere methode is het koken van 2 liter water met 3 eetlepels frisdrank. Voeg een glas azijn toe en laat deze oplossing door de afvoer lopen. Na een uur zou de afvoer ontstopt moeten zijn.
 • Natriumcarbonaat
  Aangezien voorkomen altijd beter is dan genezen, maak je er het beste een gewoonte van om zuiveringszout regelmatig door de gootsteenafvoer te gieten tegelijk met azijn, na een minuut giet je ook nog een liter kokend water erbij.

Ontstopper

Het zelf openen van de gootsteen in 7 stappen

 • 1 – Maak ruimte vrij onder de sifon
  De ruimte onder je gootsteen wordt vaak gebruikt voor opslag. Hier bevindt zich ook de sifon. Maak om te beginnen de ruimte hieronder vrij, waar de sifon zich bevindt.
 • 2 – Plaats een kom onder de sifon
  Plaats een kom onder je sifon om stilstaand water onder de gootsteen op te vangen. Trek handschoenen aan: je weet niet welk type afval in je pijpleiding kan worden bewaard!
 • 3 – Schroef het onderste deel van de sifon los
  Meestal is het afval in de sifon dat de toevoer verhindert: het is het onderste deel dat moet worden losgeschroefd om het te evacueren. Om de kunststof sifon los te schroeven, is geen speciaal gereedschap nodig: je handen zijn voldoende. Houd het bovendeel stevig vast met je andere hand om de leidingen niet te verstoren bij het losschroeven. Als de sifon is gemaakt van roestvrij staal, dan zijn er wel enkele gereedschappen nodig om hem gemakkelijk los te schroeven: neem twee sleutels tot de diameter van de sifon om schade aan de pijp te voorkomen.
 • 4 – Controleer of er nog vuil vastzit
  Zorg ervoor dat je de afdichting van de sifon niet verliest, die moet je namelijk terugzetten voordat je hem terugschroeft! Controleer nu het gootsteengat op vuil of materiaal dat de afvoer verstopt. Als er vuil in de pijp zit, gebruik dan een kleine draadhaak of een oude tandenborstel om het vuil los te maken. Maar soms zijn het de leidingen naar de sifon toe die verstopt zitten met haar of bacteriële resten. In dit geval moet je ook het achterste deel van de sifon losschroeven en de dop verwijderen. Om deze te demonteren, houd je het achterste deel van de pijp met je hand vast om de leidingen niet te beschadigen en schroef je deze los met een verstelbare sleutel.
 • 5 – Reinig met water en bleek indien nodig
  Als de pijp niet meer verstopt is, maak dan van de gelegenheid gebruik om de binnenwanden van de pijpen schoon te maken. Door met heet water vermengd met een beetje bleekmiddel te wassen, kun je namelijk het vet oplossen dat in de leidingen blijven steken. Gebruik indien nodig een oude tandenborstel om de binnenkant van de afvoerleiding te schrobben.
 • 6 – Schroef alles weer terug op zijn plaats
  Is je gootsteen niet langer verstopt en heb je de binnenkant van je leidingen schoongemaakt? Het is tijd om de sifon weer op zijn plaats te zetten. Schroef de onderdelen van de sifon er weer op en wees voorzichtig, bij het vastdraaien, om de leidingen niet te verstoren of te verdraaien, vooral in het geval van een roestvrijstalen sifon. Houd de bovenkant van de sifon altijd stevig met één hand vast of gebruik twee sleutels in het geval van een roestvrijstalen sifon.
 • 7 – Controleer op lekken
  Doe een snelle test: laat het water lopen om te controleren op lekken. Is er een lek? Controleer dan eventuele slijtage of draai de leidingen en de sifon iets meer vast.

Laatste advies: giet het vuil niet opnieuw in de gootsteen, maar door het toilet. Door het afval dat je zojuist hebt verwijderd weer door je leidingen te laten weglopen, moet je waarschijnlijk helemaal opnieuw beginnen!

Zie je, het is niet erg ingewikkeld om een ​​gootsteen te ontstoppen door deze goede tips te volgen. En als je het niet prettig vindt om je gootsteen zelf schoon te maken, bel dan een professional!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de tekenen dat mijn gootsteen verstopt is?

Als het water langzaam of helemaal niet wegloopt, is de afvoerleiding hoogstwaarschijnlijk verstopt. Dit kan duiden op een verstopte gootsteen.

Wat zijn enkele alternatieven voor het gebruik van chemische middelen om een gootsteen te ontstoppen?

Naast chemische middelen zijn er verschillende natuurlijke methoden beschikbaar, zoals het gebruik van witte azijn, grof zout en zuiveringszout, frisdrank en witte azijn, of natriumcarbonaat in combinatie met azijn.

Welke stappen moet ik volgen om de gootsteen zelf te ontstoppen?

Het proces omvat het vrijmaken van ruimte onder de sifon, het plaatsen van een kom om water op te vangen, het losdraaien van de sifon, het controleren en reinigen van de pijpen, het terugplaatsen van de sifon en het controleren op lekken.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn gootsteen opnieuw verstopt raakt?

Het regelmatig gieten van zuiveringszout en azijn door de gootsteenafvoer kan helpen om verstoppingen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om geen vuil opnieuw in de gootsteen te laten lopen, maar door het toilet weg te spoelen.

Wanneer moet ik een professional bellen?

Als de bovenstaande methoden niet effectief zijn geweest of als je niet comfortabel bent met het zelf ontstoppen van de gootsteen, is het raadzaam om een professionele loodgieter te raadplegen.