Laat ik beginnen met de plaag zelf. De buxusmot is een kleine witte en bruine mot afkomstig uit Azië en werd ongeveer tien jaar geleden onbedoeld geïmporteerd toen er een explosieve vraag was naar buxusplanten. Er werden enorme hoeveelheden buxus geïmporteerd uit Aziatische landen, maar onze kleine “vrienden”, de buxusmotten, kwamen stiekem mee tijdens de verzending. Dat is het verhaal van de buxusmot in een notendop.

Hoe kun je ze herkennen?

Als je buxusmotten wilt zien, is het beter om het ‘s nachts te doen: motten zijn tenslotte nachtdieren, dus je ziet ze overdag bijna niet. De motten zijn wit met een bruine rand en ongeveer vier centimeter groot. Maar je buxus is niet bang voor de motten, nee, ze zijn bang voor hun larven! De larven zullen de bladeren opeten. Daardoor zal je buxus niet langer in staat zijn om fotosynthese te doen. Laat me teruggaan naar onze centrale vraag: hoe herken je de larven? Het is heel eenvoudig: ze zijn flitsend groen met zwarte stippen en strepen. Soms hebben ze zelfs een beetje gele kleur. En hoe kun je hun aanwezigheid opmerken? Je kunt het niet missen: je buxus vertoont gele vlekken vol met dode, opgegeten bladeren.
Een andere manier om hun aanwezigheid op te merken, is door naar hun nesten te zoeken. Dit zijn kleine, witte webben, zoals een klein spinnenweb, die vaak tussen jonge scheuten wordt gemaakt. Een heel belangrijk detail zijn hun eieren: dit zijn hele kleine, bruine korreltjes met een diameter van ongeveer een millimeter. Schud je buxus en luister of je kleine korreltjes hoort vallen. Zo ja, dan heb je een serieus probleem: over een paar weken heb je een leger rupsen.

Dus, ik raad je aan om de rest van deze tekst te lezen

Buxusmotten leggen meestal drie keer per jaar eieren: in de lente, zomer en herfst. Controleer dus altijd je buxus op rupsen of motten. Als je er zeker van bent dat je buxusbomen aangevallen worden door de larven van de buxusmot, moet je actie ondernemen! Laten we praten over de oplossingen!

Wat kun je tegen de buxusmot doen?

Er zijn een paar oplossingen tegen de buxusmot, maar niet elke oplossing is goed voor het milieu. Als je bijvoorbeeld giftige producten gebruikt om de larven te doden, worden de larven zelf giftig. Dus als de vogels ze oppikken om hun jongen te voeren, dood je niet alleen de ouders, maar ook de jonge vogels! Kleine acties kunnen vreselijke gevolgen hebben! Daarom heb ik alleen maar gekozen voor de milieuvriendelijke oplossingen.

1. Haal ze handmatig weg

Deze oplossing is zeer efficiënt wanneer de larven van de buxusmot nog niet talrijk zijn. Maar pas op! Rupsen kunnen giftig zijn voor mensen. Draag dus altijd een paar handschoenen voordat je ze aanraakt en was daarna altijd je handen! Anders kun je een allergische reactie krijgen of erger.

2. Steenstof

Dit is voor mij de beste oplossing geweest. Steenstof is een poedervormige stof gemaakt van fijngemalen steen. Het wordt vaak gebruikt als bodemverbeteraar, maar je kunt het ook gebruiken om de larven te doden. Het zal de larven uitroeien en je buxus nieuwe voeding geven! Maar hoe pas je het toe? Om het te gebruiken, heb je een poederdoos nodig. Vul een grote doos met steenstof en strooi het royaal uit over je buxus. Opmerking: voeg GEEN water of andere vloeistof toe aan het steenstof! Zorg ervoor dat je overal strooit: op de bladeren, onder de bladeren, in je buxus en op nieuwe scheuten, waar de nesten zijn. Je moet deze methode na elke regenbui herhalen! Anders spoelt de regen de beschermende laag steenstof weg. Steen- of rotsstof is normaal gesproken verkrijgbaar bij de plaatselijke tuinbouwwinkel. Soms is het onder een andere naam beschikbaar. Informeer zeker eens bij de handelaar.

3. Bacillus thurigiensis

Bacillus thurigiensis is een bacterie die vaak wordt gebruikt als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen buxusmotten. De eiwitten van de Bacillus thurigiensis zullen het spijsverteringssysteem van de larven aanvallen en verlammen, zodat ze niet meer kunnen eten en uiteindelijk afsterven. Hoe pas je the toe? Meng het Bacillus thurigiensis-poeder (verkrijgbaar bij je plaatselijk tuincenter) met een beetje water. Volg de exacte instructies op het product zelf en spuit het over je buxus. Meer hoef je niet te doen!

4. Feromoonvallen

Feromoonvallen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt: hier dienen ze vooral om de mannelijke motten te vangen. Hoe werken ze? Deze vallen gebruiken het vrouwelijke mottenhormoon, feromoon genaamd, om de mannelijke motten aan te trekken. Eenmaal ze gevangen zijn kunnen deze motten de vrouwelijke motten niet bevruchten. Let op: Deze oplossing werkt alleen voor de motten, niet voor de larven!

5. Nematoden steinernema carpocapsae

Nematoden zijn de laatste oplossing die ik je geef. Deze kunnen op dezelfde manier worden aangebracht als de Bacillus thurigiensis: voeg gewoon een beetje water toe aan het poeder en spuit het over je buxus. Raadpleeg altijd de instructies op het product zelf voor eventuele specificaties. Let op: Nematoden zijn verkrijgbaar via internet of in je tuincentrum, maar kunnen slechts twee weken na aankoop worden bewaard.

Geen chemische en biologische producten

Het is je misschien opgevallen dat ik geen chemische of biologische producten heb genoemd. Dat is niet zonder reden. Ook al kunnen producten ‘biologisch’ genoemd worden, dit garandeert niet dat ze geen incidentele milieu-impact zullen hebben. De biologische producten tegen de buxusmot bevatten een chemische stof die ‘spinosad’ wordt genoemd en die zeer gevaarlijk is voor in het water levende organismen, ook voor bijen en andere vliegende insecten, omdat het een giftig insecticide is. Gebruik dus geen biologische producten! Bijen en andere organismen zullen je dankbaar zijn.

Ik hoop dat je meer hebt geleerd over de buxusmot en zijn larven. Ik wens je veel succes om je buxusbomen “motvrij” te houden.